Icoon hoogbegaafdheid groen-11

Signaleren

Hoogbegaafdheid is niet bij alle leerlingen even makkelijk te herkennen. Hoe kan je vroegtijdig begaafdheid herkennen? Zodat je deze leerlingen het juiste onderwijsaanbod kan geven? Op deze pagina vind je praktische tips en handvatten.

Profielen

Begaafdheid kan op verschillende manieren zich uiten. Deze zes profielen helpen om bepaalde kenmerken bij leerlingen makkelijker te herkennen.

profielen

Signaleringsinstrumenten

Wil je weten welke instrumenten je kan inzetten om kinderen met kenmerken van begaafdheid te herkennen? Wij zetten hieronder een aantal handige instrumenten voor je op een rij.

Daarnaast is het mogelijk om middelen aan te vragen voor het aanschaffen van een signaleringsinstrument. Dat doe je als schoolbestuur bij het Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Amsterdam Diemen, via dit aanvraagformulier

Een hulpmiddel voor leerkrachten bij een bewuste verkenning van begaafdheidskenmerken.

Het Digitaal Handelingsprotocol biedt een complete online toolkit om hoogbegaafdheid te herkennen.

Met SiDi PO toolbox krijg je een helder beeld van talenten en persoonlijkheidskenmerken van leerlingen, op zowel cognitief als mentaal/emotioneel en sociaal vlak. 

Je kan verschillende informatiebronnen raadplegen van scores tot observaties.

Verborgen begaafdheid

Bij sommige leerlingen worden kenmerken van begaafdheid moeilijker gesignaleerd. Doordat ze gemaskeerd worden door andere kenmerken of gebrek aan kennis en (voor)oordelen van volwassenen. Welke signalen zijn van belang om ‘verborgen (hoog)begaafdheid’ bij leerlingen te herkennen? Hoe kunnen we ook deze leerlingen het onderwijs bieden dat zij nodig hebben?

Bekijk de volgende video’s:

Video: Verborgen hoogbegaafdheid bij meisjes

Video: Hoogbegaafde leerlingen met een niet-westerse achtergrond

Icoon hoogbegaafdheid groen-11

Voor in de agenda

Conferentie hoogbegaafdheid

1 februari 2024

Jaarlijks organiseren we samen met het SWV VO een conferentie op het gebied van hoogbegaafdheid.
Dit jaar zal de conferentie plaats vinden op 1 februari 2024 en staat in het teken van “verborgen talent”.

We hebben weer een mooi programma kunnen samenstellen met diverse workshops en lezingen over verborgen begaafdheid.
Zo zullen Delores Leeuwin, Eleonoor van Gerven en Sunny Bergman op het podium staan. Mis het niet en zet het vast in je agenda!

Het is belangrijk op te merken dat screeningsinstrumenten slechts een eerste stap zijn in het signaleren van hoogbegaafdheid. Om te zorgen dat zoveel mogelijk begaafde leerlingen gesignaleerd worden, is het van belang dat er gebruik wordt gemaakt van diverse signaleringsmethoden naast screeningsinstrumenten. Door gebruik te maken van diverse bronnen komen ook leerlingen die minder opvallen of van wie we het niet direct verwachten in beeld en kunnen de specifieke onderwijsbehoeften van deze leerlingen beter in kaart worden gebracht.

Benieuwd hoe andere professionals het aanpakken? Stel vooral je vraag op ons forum. 

Meer lezen over hoogbegaafdheid

Deel je verhaal!

Heb je iets meegemaakt wat jou inspireert of aan het denken heeft gezet? Wij zijn heel benieuwd naar jouw verhaal. Deel hem met jouw collega’s.

Verder naar

Back to top