Forum

Welkom op ons forum, dé online ontmoetingsplek voor iedereen werkzaam in het basisonderwijs, van leerkracht tot ib’er!

Hier mag je al je vragen posten; er bestaan hier geen domme vragen. Sterker nog, we moedigen je ook aan om te reageren op vragen van collega’s. Samenwerken en elkaar helpen staat centraal. Je vragen worden beantwoord door andere onderwijsprofessionals (ook uit SO en SBO) en onderwijsadviseurs van het samenwerkingsverband staan klaar om bij te dragen.

Talk donkergroen
Hoe verbeteren we h...
 
Meldingen
Alles wissen

Hoe verbeteren we het contact met de ouders?

Redactie Binnenplaats
(@f-doornenbalinspiraat-nu)
Lid
Deelgenomen: 6 maanden geleden
Berichten: 8
Topic starter  

Wij hebben op onze SO-school een jongen die regelmatig boos is en in de weerstand gaat. Hij heeft moeite met zijn emoties reguleren. Ouders werken soms de school tegen. Zo was er een tijdje een aparte werkplek voor hem, maar ouders hebben tegen hem hebben gezegd dat hij daar niet moet gaan zitten wat ertoe heeft geleid dat dit niet meer werkt. Contact met ouders is stroef, ze reageren alleen op positieve berichten vanuit school. Hoe kan de school het contact met ouders verbeteren?

 

Deze vraag is geplaatst door een redactielid van Binnenplaats om vanaf het begin echte praktijkvragen te tonen. Het is een echte vraag uit de praktijk die is binnengekomen bij het SWV. Draag bij aan een levendig platform door te reageren of je eigen vraag te stellen op het forum


   
Citeren
Marjolein Bomhof
(@marjolein-bomhof)
Lid
Deelgenomen: 6 maanden geleden
Berichten: 4
 

Deze vraag is opgepakt door een onderwijsadviseur van het Samenwerkingsverband. Na doorvraag bij school bleek dat ouders het niet eens waren met de overstap naar het speciaal onderwijs, en het liefst wilden dat hun zoon naar het regulier onderwijs gaat. Daarnaast speelden cultuurverschillen miscommunicatie in de hand. Naast ouders bleken ook andere familieleden invloed te hebben, die niet werden uitgenodigd bij overlegmomenten. Het advies van het SWV was om ouders en andere belangrijke familieleden uit te nodigen voor een breed overleg, om daarbij te kijken naar de wensen (terug naar regulier of in elk geval de ontwikkeling van hun zoon verder stimuleren). Vanuit dat uitgangspunt was het makkelijker om met ouders door te spreken welke ondersteuning/zorg nodig is om dit te bewerkstelligen, en hun steun hiervoor te krijgen. De school ging voorlopig zelf hiermee verder, maar heeft altijd de optie om een OT bij het Samenwerkingsverband aan te vragen als er zorgen blijven. Mocht jij andere tips hebben om contact met ouders te bevorderen, deel ze vooral in de comments!


   
BeantwoordenCiteren
Back to top