swidw jr header

Jonge Reporters bij het Wijkoverleg Pijp & Rivierenbuurt

Hoe ziet een wijkoverleg er uit, en hoe zet je er één op?

‘Elk kind krijgt passend onderwijs dichtbij huis, in de vertrouwde wijk’. Om deze ambitie van thuisnabij onderwijs waar te maken voor kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte, is het belangrijk dat we elkaar in de wijk weten te vinden. Zodat we de kinderen op hun school maar eventueel ook thuis kunnen ondersteunen. Wat zijn de voordelen van structurele samenwerking in de wijk? En hoe ziet een wijkoverleg er uit? Binnenplaats stuurde de Jonge Reporters op het wijkoverleg in de Pijp & Rivierenbuurt af om een inspirerende rapportage te maken.

Bekijk hieronder het filmpje. Onder het filmpje vind je tips over het opzetten van een wijkoverleg.

Hoe kom je tot samenwerken?

Als samenwerkingsverband willen we de komende jaren stimuleren dat er in elke wijk een structureel wijkoverleg bestaat tussen scholen, het Ouder- en Kindteam en andere partners. Om de samenwerking in de wijk te bespreken, afspraken te maken en de samenwerking te verbeteren. Daarom nemen we als samenwerkingsverband het initiatief om scholen bij elkaar te brengen wanneer daar behoefte aan is. Uit onze eerdere gesprekken bleek dat er gezamenlijke behoeftes zijn die in het wijkoverleg besproken kunnen worden, en dat er dus behoefte is aan het organiseren van een wijkoverleg.

Wat is er nodig voor een wijkoverleg?

Een wijkoverleg wordt met enige regelmaat georganiseerd. Daarvoor is een voorzitter nodig, een werkgroep die het overleg voorbereidt en een ondersteuner die de organisatie op zich neemt. Deelnemers van het wijkoverleg bepalen met elkaar hoe de rollen worden verdeeld. Besloten kan worden om met elkaar een ondersteuner in te huren. Tijdens het wijkoverleg worden onderwerpen besproken die voor iedereen relevant zijn. De werkgroep zorgt ervoor dat de juiste partners daarbij worden uitgenodigd. Het samenwerkingsverband sluit hierbij graag aan als partner.

Ook stimuleren we expertisenetwerken waarbij het speciaal onderwijs haar kennis met het regulier onderwijs deelt en vice versa! Vanuit het wijkoverleg kan de expertise uitwisseling georganiseerd worden.

Over de Jonge Reporters
Bij Jonge Reporters zijn kinderen en jongeren zelf interviewer, presentator, camera- en geluidstechnicus, regisseur of editor! Onder deskundige begeleiding van mediaproducenten Jeltje van Nuland en Elvis Ruth Penuel maken ze mooie videoreportages. De Jonge Reporters maken een serie filmpjes speciaal voor Binnenplaats. Dit keer namen zij een kijkje bij de Day a Weekschool. 

Dit artikel delen

Reacties

Leave a Response

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen

Back to top