schoolhond pip

Hoe schoolhond Pip kinderen op de Professor Burgerschool helpt

De Professor Burgerschool is een school voor speciaal onderwijs voor kinderen die slechthorend zijn. Als gevolg daarvan kunnen zich op één of meer ontwikkelingsgebieden (spraak-taal, sociaal-emotioneel, cognitief, sensomotorisch en schoolse vaardigheden) achterstanden voordoen. Op deze school loopt Pip de schoolhond rond. Een Labradoodle – een hypoallergeen ras dus – en door haar gedragskenmerken uitermate geschikt als contacthond. Daarom neemt Aafke Scholtus, werkzaam als managementondersteuner bij stichting VierTaal, haar graag mee naar de school. Wij vroegen Aafke om voor ons een blog te schrijven over Pip. Wie is Pip? En op wat voor manier betekent zij iets voor de kinderen op deze school?

Wat doet Pip op school?

Samen met haar baasje Aafke is Pip vier of vijf dagen in de week op school. Een schoolhond troost, helpt en luistert. Ze geeft kinderen meer zelfvertrouwen en helpt ze zich op hun gemak te voelen. Hierdoor kruipen verlegen kinderen bijvoorbeeld uit hun schulp en kan zij op sociaal-emotioneel en intuïtief gebied veel toevoegen.

 

Helpen bij het lezen

Pip is een goede luisteraar en helpt kinderen die moeite hebben met lezen. Het geeft niks als een kind zich een keer verspreekt of een woord verkeerd uitspreekt. Een schoolhond is geduldig, geeft geen commentaar en zal hem of haar niet uitlachen of verbeteren. Op deze manier krijgen de leerlingen meer plezier en zelfvertrouwen in het lezen.

Pip de schoolhond_2
abstract schoolhond pip

Duidelijk leren communiceren

Pip helpt kinderen duidelijk te communiceren met hun klasgenoten. Honden zijn net mensen: als je niet duidelijk tegen ze bent, begrijpen ze niet wat ze moeten doen. Met de schoolhond kun je commandospelletjes spelen in de klas, buiten of in de speelzaal. De hond spiegelt je gedrag. Ben je onduidelijk of heb je een onzekere lichaamshouding of zachte stem? Dan zal ze je niet begrijpen. Zo kun je de link leggen naar klasgenoten; die luisteren ook niet als je niet heel duidelijk zegt wat je van ze wilt. Op deze manier leren kinderen op een duidelijke manier communiceren en werken ze aan een weerbare houding.

Waarom een schoolhond?

Een schoolhond werkt rustgevend, je kunt er mee knuffelen en moeilijke gesprekken meevoeren. Ze geeft onvoorwaardelijke liefde en verhoogt het zelfvertrouwen van de leerlingen. Wij zijn blij dat wij kinderen dit op onze school als extra kunnen aanbieden.

Ondertussen is Pip alweer 3,5 jaar op de Professor Burgerschool en hebben we duidelijke regels opgesteld voor de omgang met Pip:

  • De schoolhond Pip mag in de groep of bij de logopedie als dat helpt. Verder is ze tijdens schooltijd op de administratie bij haar baasje Aafke.
  • Als Pip lekker ligt te slapen in haar bench of op haar kussen mag ze niet gestoord worden.
  • Voordat je Pip aait of knuffelt, moet je de toestemming vragen aan haar baasje of iemand anders van school. Pip vindt het fijn als je haar op de borst aait of bij haar schouders.
  • Niet rennen en/of schreeuwen als Pip in de buurt is, altijd rustig blijven want dan is Pip ook rustig.
  • Je mag Pip een hondensnoepje geven of iets van haar eigen speelgoed alleen met toestemming van haar baasje. Nooit iets van je eigen eten aan Pip geven.
  • Als je iets opmerkt dat niet goed gaat met Pip, moet je dit onmiddellijk aan haar baasje vertellen of iemand anders van school.
  • Alle leerlingen en personeelsleden moeten zich houden aan de regels voor Pip’s verzorging en veiligheid.
  • Alle leerlingen en personeelsleden moeten ervoor zorgen dat Pip altijd een comfortabele en veilige omgeving heeft.

Leerlingen vinden Pip fantastisch!

Pip loopt in principe niet alleen los in de school. Maar we merken dat wanneer ze een tijdje niet in de klas is geweest de kinderen nogal uitgelaten op haar reageren. Wanneer de leerlingen Pip regelmatig in school tegenkomen wennen ze aan haar aanwezigheid. Dus als het rustig is mag Pip los en wandelt ze rustig overal binnen. De leerlingen zijn daar ondertussen aan gewend geraakt en reageren rustig. De meeste leerlingen vinden het fantastisch dat Pip er is. Soms is er een leerling echt bang, we zorgen er dan voor dat deze leerling heel rustig en voorzichtig aan Pip kan wennen. Na een aantal maanden is de angst helemaal weg en knuffelt deze bange leerling ook met Pip.

Het is hartverwarmend om te zien hoe onze schoolhond een positieve impact heeft op het welzijn van onze leerlingen.

Blog geschreven door:
Aafke Scholtus

excl-aafke rond

Dit artikel delen

Reacties

Leave a Response

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen

Back to top