garage 2020 logo

Het coachingtraject richting inclusief onderwijs is van start – Garage2020 en Montessorischool De Amstel vertellen

In 2025 is er in elke wijk minstens één inclusieve voorziening – dat is de ambitie die alle schoolbesturen van het basisonderwijs en het gespecialiseerd onderwijs uit Amsterdam en Diemen hebben uitgesproken. Enkele scholen zijn al een eind op weg, er zijn scholen die zelfstandig richting inclusief onderwijs bewegen én er zijn scholen die graag inclusiever willen leren denken en doen maar nog een zetje kunnen gebruiken. Daarom maakt het samenwerkingsverband het mogelijk dat in 2023-2024 een aantal scholen begeleiding krijgt om het veranderproces op gang te brengen. Garage2020 begeleidt dit traject. Ze houden ons regelmatig op de hoogte. Hoe gaat het nu?

We zijn van start!

Vijf basisscholen verspreid over Amsterdam doen mee met het zogenaamde coachingtraject richting inclusief onderwijs. Garage2020 begeleidt dit traject met werkwijzen vanuit de innovatiewereld, de scholen gaan zelf over de inhoud. De drijvende vraag is: hoe kunnen we concrete initiatieven uitbreiden, starten of veranderen om een schoolcontext te creëren waarin de scholieren in de buurt regulier onderwijs kunnen volgen? 

We beginnen met het ophalen van de kansen, uitdagingen en behoeften per school, door op creatieve wijze in gesprek te gaan met leerkrachten, leerlingen, ouders en partners in de buurt. Daarmee bepalen we per school een eigen strategie gebaseerd op wat voor hen wenselijk, haalbaar en effectief is.

IMG_7326
mkc de amstel logo

Droomsessie met Montessorischool De Amstel

Montessorischool De Amstel heeft al een droomsessie georganiseerd met het hele team. Dit is een creatieve werkvorm om de droombeelden van de ideale school, behoeften en ideeën hierover te ontwaren vanuit leerkrachten. 

‘Het waren prettige opdrachten en wisselende werkvormen! De stellingen vonden wij soms wat suggestief maar brachten wel het gesprek op gang en de gesprekskaarten waren een mooi hulpmiddel. Het hielp het team om overeenkomsten te vinden in motivatie. Ik merk dat het draagvlak voor inclusief onderwijs groot is bij ons op school. Ik had eerst wat bezwaren tegen zo groot dromen en denken, omdat het dan vaak verder gaat dan inclusief onderwijs, maar collega’s vonden juist veel overeenkomsten in hun droombeelden.’ 

– Soile Daniel, teamleiding.

g2020 duo edit

Dit artikel delen

Reacties

Leave a Response

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen

Back to top